Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

SOS: Mijn baby is een buikslaper!

Ja lap, ‘t moet weer lukken: jouw baby verkiest de buikligging, terwijl de rugligging de enige veilige slaaphouding is. Tot je baby sterk genoeg is om zichzelf om te draaien wordt de buikligging sterk afgeraden. Buikslapen zou het risico op wiegendood vergroten, en dat willen we koste wat het kost vermijden. Welke risico’s zijn eraan verbonden? En wat kan je doen om het rugslapen te stimuleren?

De risico’s van buikslapen

Een veilige slaaphouding verkleint de kans op wiegendood, ofwel het plotse, onverwachte overlijden van een perfect gezonde baby. Daarom wordt het afgeraden om je baby op zijn buik of zij te leggen om te slapen. Vanaf de zij kan je baby namelijk ook op zijn buikje terechtkomen.

Welke risico’s zijn eraan verbonden?

  • Buikligging belemmert de ademhaling. Sommige baby’s slagen er niet in om hun hoofdje te draaien wanneer ze op hun buikje terechtkomen. Ligt je baby dan ook nog eens op een te zachte matras of wordt hij nog ingebakerd na zes maand, dan wordt het risico nog groter.
  • Baby’s slapen dieper als ze op hun buik liggen, wat voor een verlaagde wekrespons kan zorgen. Een wekrespons is het opnieuw of dieper ademhalen tijdens een mogelijks levensbedreigende situatie.
  • Baby’s geven 80% van hun warmte af via hun hoofdje. Tijdens een buikligging kunnen ze dus minder goed warmte afgeven via hun gezicht, waardoor de kans op warmtestuwing groter is

Leg je baby daarom vanaf de geboorte op zijn rug om te slapen. Zo geraakt je baby meteen gewend aan de meest veilige slaaphouding.

Is ‘tummy time’ hetzelfde als buikslapen?

Neen. Bij tummy time leg je je baby even op zijn buikje wanneer hij wakker is en onder jouw toezicht staat. Bekijk het als je baby’s eerste work-out: je traint zijn arm-, nek- en rugspieren, aangezien hij nu plots zelf zijn hoofdje moet tillen om te kunnen rondkijken of spelen. Bovendien stimuleert het zijn motoriek en ga je de afplatting van zijn hoofdje tegen, wat ook mooi meegenomen is. Tummy time wordt − in tegenstelling tot buikslapen − wél aangeraden.

Wat als je baby vanzelf op de buik rolt om te slapen? 

Dan blijf je volharden en leg je je baby opnieuw op zijn rug. Alleen zo kan je deze gewoonte proberen afleren. Om extra veiligheid te voorzien − want ook jij moet slapen − kan je een ademende matrasbeschermer op de babymatras leggen. De Airgosafe topper bijvoorbeeld heeft een maximale luchtdoorlaatbaarheid van 2013 liter/m²/seconde, waardoor hij als beste uit de test van de Consumentenbond komt. Wanneer je baby toch op zijn buikje komt te liggen, dan ervaart hij nog voldoende luchtcirculatie. Je baby blijft vrijuit ademen en jij kan met gemoedsrust gaan slapen.

Eenmaal je baby sterk genoeg is om zichzelf om te draaien, dan hoef je je baby niet telkens terug op zijn rug te leggen.

Wist je dat we een ademende Airgosafe-collectie hebben? De Airgosafe topper combineer je best met de Airgosafe Koala babymatras en het Airgosafe hoeslaken om maximale luchtdoorlaatbaarheid te garanderen. De matrasbeschermer rits je makkelijk vast aan de babymatras, waardoor de topper zeker niet kan verschuiven. We kunnen met zekerheid zeggen dat Airgosafe de veiligste collectie is, zelfs tijdens de wildste nachten! 

En als je kindje twee jaar is, kan je ook nog een Airgosafe kinderkussen aanschaffen.

Conclusie? Blijf dus waakzaam wanneer je baby graag op zijn buikje slaapt. Neem in dat geval het zekere voor het onzekere: haal een Airgosafe matrasbeschermer in huis en slaap op beide oren. 

Toch benieuwd of er geen betere match is met een ander type babymatras? Vul dan onze matrastest in en ontdek het antwoord binnen de minuut.

Doe nu de matrastest

Delen: