Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zindelijkheid: hoe voorkom je ongelukjes?

Zindelijkheid: hoe voorkom je ongelukjes?

06/30/2024

Uit de pampers zijn, het is de droom van elke ouder. Het is niet alleen een financiële verademing, maar ook verdomd gemakkelijk. Vanaf de leeftijd van twee jaar krijgt je peuter stilletjesaan controle over z’n sluitspieren en begrijpt hij ook wat er precies van hem verwacht wordt. Bij de ene verloopt het vlot, bij de andere kost het meer tijd en moeite. Daarom is het belangrijk om de rijpheidssignalen te herkennen en tijdig te starten. Alleen zo krijgt je peuter de kans om voldoende te oefenen. Want ongelukjes, die horen er helaas bij − sorry!

Herken de rijpheidssignalen

Elk kind moet er fysiek en mentaal klaar voor zijn om zindelijk te worden. Rond de leeftijd van 18 maanden zitten de meeste kinderen in de ‘gevoelige’ periode. Dat wil zeggen dat ze dan het meest vatbaar zijn om zindelijk te worden. Wanneer je enkele van de volgende rijpheidssignalen herkent, dan is je peuter klaar om zindelijk te worden:

  • Je peuter begrijpt dat hij op het potje moet om pipi of kaka te doen.
  • Je peuter voelt dat hij pipi of kaka moet doen.
  • Je peuter ervaart een natte of vuile pamper als onprettig en vervelend.
  • Je peuter geeft zelf aan dat hij op het potje moet om pipi of kaka te doen.
  • Je peuter kan zelfstandig stappen, gaan zitten en weer opstaan.
  • Je peuter is nieuwsgierig naar het potje en wil meewerken.

Op het potje, een leerproces

Je peuter leert stap voor stap zindelijk te worden. Hierbij is het belangrijk dat zijn omgeving (ouders, grootouders, kinderopvang …) hem stimuleert en positief ondersteunt.  En besef dat potjestraining bij de één al wat vlotter verloopt dan bij de ander. Hierbij geldt de vuistregel: geduld is een schone zaak! Elk kind volgt zijn eigen tempo.

Stap 1: Wennen aan het potje

Eerst en vooral moet je een potje in huis halen, ééntje waarop je kind stevig en comfortabel kan zitten. Je plaatst het op een zichtbare en makkelijk bereikbare plaats (zowel de badkamer of het toilet) en nodigt je peuter uit om mee te gaan naar het toilet. Laat hem het potje gaandeweg ontdekken: laat hem zien dat er een potje staat, waarvoor het dient en hoe je het gebruikt.

Stap 2: Het potje op vaste momenten gebruiken

Nu je peuter gewend is aan het potje, gebruik je ‘m op vaste momenten: na het opstaan, voor/na het eten, voor/na het badje, voor het vertrek, na aankomst, voor het slapen gaan … Maar evengoed wanneer je peuter er zelf om vraagt of wanneer je merkt dat hij pipi of kaka moet doen. Het is vooral belangrijk om je peuter niet te forceren; dat werkt alleen maar averechts. Pauzeer in dat geval enkele dagen en begin dan opnieuw.

Stap 3: Weg met de pamper overdag

Als de pampers van je peuter twee uur lang droog blijven, dan kan je z’n pamper weglaten. Als je dat doet, is het belangrijk om hiervoor voldoende tijd vrij te maken: blijf de eerste dagen thuis en beperk het aantal uitstappen tot een minimum. Ga je toch op stap of gebeurt er een ongelukje? Hou dan vol en laat ook dan de pamper uit. Anders kan dat verwarrend zijn voor je peutertje.

Stap 4: Weg met de pamper ‘s nachts

Droge nachten is de allerlaatste stap in het leerproces en lukt meestal pas tegen de leeftijd van vijf jaar. Tijdens deze periode durft er wel al eens iets fout te gaan: bedplassen, net niet op tijd op het potje geraken … Ongelukjes horen erbij! Hierbij is het belangrijk om rustig een propere pyjama aan te trekken en z’n bedje te verversen, zonder er verder veel aandacht aan te besteden. 

Voor meer informatie over het leerproces kan je steeds terecht bij Kind & Gezin.

Voorkom ongelukjes met ZZZOO

Om je babymatras te beschermen tegen bedplassen hebben we bij ZZZOO twee waterdichte babymatrassen ontwikkeld: de Orka en de Dolfijn. Vanbuitenaf kan er geen urine (of vocht) de matras binnendringen; vanbinnenuit kan er wel voldoende geventileerd worden. Bovendien zijn ze zeer gebruiksvriendelijk, doordat ze makkelijk afwasbaar zijn met een schoonmaakmiddel. Het is dus niet nodig om de matras in de wasmachine te stoppen (maar het is wel mogelijk). En net omdat ze ondoordringbaar zijn, kunnen ze ook doorgaan als antiallergische babymatrassen.

Benieuwd welk zeezoogdier het beste bij jouw peutertje past? Vul dan onze matrastest in en ontdek met welk diertje jullie in dit grote avontuur duiken:

Doe nu de matrastest

Delen: