Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wanneer slapen baby’s door? De hamvraag.

“En, slaapt hij al door?” Een vraag die je als kersverse, uitgeputte ouder tot vervelens toe krijgt. Goed bedoeld, maar je zou er haast spontaan van in tranen losbarsten. Bovendien doet het je − zoals zoveel zaken bij pril ouderschap − twijfelen of het wel normaal is dat jouw kapoen nog niet doorslaapt. Maar wat bedoelen mensen eigenlijk als ze vragen of je baby al doorslaapt? En vanaf wanneer kan een baby doorslapen?

Doorslapen, wat betekent dat?

In de volksmond wordt hiermee bedoeld dat je baby slaapt van de laatste voeding rond middernacht tot de eerste voeding rond 6u. Het gaat erom dat je baby zélf in staat is om ‘s nachts meerdere slaapcycli aan elkaar te linken, en dat zonder hulp. 

Een slaapcyclus bij een baby duurt gemiddeld 45 minuten, waarbij lichte en diepe slaap elkaar afwisselen. Daardoor komt je baby’tje vanzelf wakker voor zijn volgende voeding. 

Feit: Een pasgeboren baby slaapt niet door.

Een pasgeboren baby slaapt gemiddeld 16 tot 18 uur per dag, telkens in korte rukjes. Dat komt omdat zijn natuurlijke maaginhoud maar zo groot is als een druif en hij dus regelmatig om voeding moet vragen. Een pasgeboren baby kan dus niet doorslapen. Bovendien heeft je baby’tje nog geen biologische klok, en dus nog geen dag- en nachtritme.

Vanaf wanneer kan een baby doorslapen?

Vanaf zes weken zou het dag- en nachtritme van je baby ontwikkeld moeten zijn, waardoor hij steeds alerter wordt overdag en steeds slaperiger ‘s nachts. Help je kindje daarom het verschil tussen dag en nacht te leren kennen door ‘m overdag in een lichtrijke omgeving te laten slapen. In welke ruimte je baby exact slaapt, doet er niet toe zolang je ervoor zorgt dat zijn slaapplaats veilig is.

Kies daarom voor een 100% veilige babymatras die:

  • perfect past in zijn bedje. Als er meer dan 3 cm tussen de matras en de bedrand is, dan kan je baby wegglijden of vastgeklemd zitten.
  • stevig genoeg is. Als de matras te zacht is, dan kan het hoofdje van je baby erin wegzakken.

Alle ZZZOO babymatrassen voldoen aan deze cruciale voorwaarden. Afhankelijk van wat je nog belangrijk vindt, kan je een matras uit ons assortiment kiezen. Doe nu de matrastest en ontdek welk diertje jou op het lijf geschreven is.

Doe de matrastest

Vanaf 8 weken zou je baby fysiek in staat moeten zijn om door te slapen, op voorwaarde dat ze nog één nachtvoeding krijgen. Maar ook hier geldt de regel dat elk kind uniek is, jammer genoeg. Je baby gaat doorslapen wanneer hij eraan toe is.

Let op met slaapassociaties!

Ook al begint je baby ‘s nachts op natuurlijke wijze steeds langere rukjes te slapen, toch is het belangrijk dat je je baby gaandeweg leert om zelfstandig de slaapcycli aan elkaar te linken, zodat hij zelf weer in slaap valt na een slaapcyclus. En hier heb jij, als ouder, een invloed op. Want vaak worden baby’s onbewust afhankelijk van een handeling (voeding) of voorwerp (tutje) om in slaap te kunnen vallen, een slaapassociatie.

Door je bewust te zijn van die slaapassociaties en ze zoveel mogelijk te vermijden, beperk je de gevolgen van de beruchte 4 maanden slaapregressie, waarbij je baby plots weer om het uur wakker wordt. Hoe dat komt? Aan vier maanden beginnen de slaapcycli zich ook ‘s nachts te ontwikkelen.

Eén ding is zeker: doorslapen is een zoektocht voor elke ouder en gaat gepaard met vallen en – letterlijk – opstaan. Elke ouder kijkt reikhalzend uit naar het moment dat zijn baby gaat doorslapen. Alles is een fase, ook dit. You can do it!

 

Delen: