Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Hoe kan je veilig samen slapen met je baby?

Het belang van nabijheid tussen moeder en pasgeboren baby valt niet te onderschatten: de baby heeft zijn moeder nodig om zich veilig te voelen en zich goed te kunnen ontwikkelen; de moeder heeft haar baby nodig om een band te creëren en de borstvoeding op gang te brengen. Zo wordt de basis gelegd voor een veilige hechting. Moeder en kind slapen al meteen samen op de materniteit en Kind en Gezin adviseert om dat te blijven doen tot je baby één jaar is. Dat zou het risico op wiegendood verkleinen. Maar hoe kan je veilig samen slapen met je baby?

Go: een co-sleeper

Je kan je je pasgeboren baby in een co-sleeper of bijzetbedje laten slapen, en dat tot hij ongeveer zes maand is. Een co-sleeper kan of is aan één kant open en schuif je helemaal tegen je eigen matras. Zo ligt je baby op een veilige plek, maar toch binnen handbereik, waardoor je je baby’tje makkelijk kan voeden of troosten zonder dat je zelf uit bed moet. Handig!

Het is belangrijk dat de babymatras van de co-sleeper goed aansluit op jouw matras. Er mag geen spleet tussen jullie matrassen zitten, waar je baby’tje kan komen vast te zitten. Waar moet je specifiek op letten?

  • Je co-sleeper moet in hoogte verstelbaar zijn, zodat er geen verschil in hoogte is tussen jullie matrassen.
  • Is je co-sleeper helemaal open aan één kant? Dan moet je ‘m goed aan jouw bed kunnen bevestigen

Ben je niet 100% tevreden van de babymatras van je co-sleeper? Dan kan je die ‘camoufleren’ met een Airgosafe topper, onze ademende matrasbeschermer. Die bestaat in maat 48/82 en 50/83.

Go: een wieg

Je kan ervoor kiezen om je baby’tje meteen in een wieg of ledikant te laten slapen. Dat is tenslotte nog steeds de meest veilige optie. Of je verhuist je baby na ongeveer zes maand van een co-sleeper naar een wieg. Die kan je vlak naast jouw bed zetten om zoveel mogelijk nabijheid te creëren.

Bij een wiegmatras is het belangrijk dat die passend en stevig is. Waar moet je precies op letten?

  • Controleer welke afmetingen de babymatras moet hebben voor je wieg, zodat er niet meer dan 3 cm tussen de matras en bedrand is
  • Haal een babymatras in huis met een EN 16890:2017 + A1:2021-markering, zodat de matras niet te zacht is. 

Zoek je nog een passende babymatras voor jouw oude wieg? Dan kan je een wiegmatras op maat laten maken via één van onze verdelers

Wist je dat de babymatrassen van ZZZOO 100% veilig zijn? Zo garandeer je een veilige slaapomgeving voor jouw kleintje. Afhankelijk van wat je nog belangrijk vindt, kies je voor een bepaald type babymatras. Laat ons je begeleiden naar de juiste keuze en vul onze matrastest in.

Doe de matrastest

No-go: bij jou in bed

Hoe knus het ook lijkt, het is niet veilig om je baby’tje bij jou in bed te laten slapen. Het zou namelijk de kans op wiegendood vergroten. Wiegendood is het plotse, onverwachte overlijden van een perfect gezonde baby. Het probleem is niet het samen slapen, maar de omstandigheden waarin de baby slaapt. 

Een veilige slaapomgeving is dus cruciaal. Wat vormt dan precies het risico?

  • Je kussen en donsdeken. Het gebruik hiervan wordt trouwens afgeraden in de eerste twee jaren van je kindje.
  • Het feit dat je over je baby kan rollen tijdens je slaap, iets wat niet helemaal ondenkbaar is als je weet dat jonge ouders in een constante staat van oververmoeidheid verkeren. Dat kan leiden tot een verminderde waakzaamheid, net zoals het gebruik van medicijnen, drugs of alcohol.

Een co-sleeper of wieg lijkt ons dus een mooi compromis tussen nabijheid en veiligheid. Als je kiest voor een wieg, dan kunnen de 100% veilige ZZZOO matrassen je ook nog eens een veilige slaapomgeving garanderen.

Doe nu de matrastest

 

Delen: