Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

5 tips om je babymatras schoon te maken

‘t Is gebeurd. Je kleintje heeft melk teruggegeven in zijn bedje. Of nog erger, z’n pampertje lekt door. Daar sta je dan, met de handen in het haar. Je zorgt ervoor dat je baby er snel weer proper uitziet en kijkt dan bedenkelijk naar de matras. Hoe ga je in godsnaam die vieze vlekken en geur eruit krijgen? Want als ouder sta je erop dat je baby in een gezonde en hygiënische omgeving slaapt. Wij zetten alle tips even op een rijtje voor je.

Tip 1: Was het hoeslaken en de matrashoes op 60°C.

Haal het vuil beddengoed af en was alles meteen op 60 graden – niet lager! Hiermee dood je alle bacteriën, schimmels én huisstofmijten. De regel geldt: hoe hoger de temperatuur, hoe hygiënischer. Babymatrassen kunnen zeker tegen een stootje, maar we raden af om het beddengoed ook nog eens in de droogkast te steken. Zo voorkomen we dat het krimpt.

Tip 2: Kies voor een wasmiddel met een neutrale pH-waarde. 

Een babyhuid is extra gevoelig en droogt heel makkelijk uit. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor pH-neutrale wasmiddelen. Die zijn vrij van parfum en andere irriterende stoffen, waardoor ze minder snel allergische reacties of huidirritaties uitlokken. Vermijd ook wasverzachters. Daarin zitten geur- en kleurstoffen die de huid van je baby (en zelfs die van jou!) kunnen irriteren.

Tip 3: Verlucht je babymatras regelmatig.

Naast het schoonmaken bij ongelukjes is het verder ook belangrijk om je babymatras regelmatig te onderhouden. Hiermee verleng je de levensduur van je matras. Maar hoe houd je je babymatras lekker fris?

  • Keer de babymatras één tot twee keer per maand om – zowel van voeteneind naar hoofdeind als van onder naar boven.
  • Leg de babymatras op een goed ventilerende bedbodem die minstens de helft van de matras onbedekt laat.

Wist je trouwens dat de Airgosafe Koala twee verschillende kanten heeft?Je kan ‘m met de zachte kant langs boven leggen, of met de ademende kant. Dat zorgt er wel voor dat je deze babymatras helaas niet kan draaien.
Gelukkig hebben we daar iets op gevonden: rondomrond de matras zit er een ventilerende 3D-boord die continu verse lucht door de matras stuwt.
Daardoor scoort deze babymatras zelfs nóg beter op vlak van hygiëne dan onze andere babymatrassen.  

Tip 4: Kies een antiallergische babymatras met een goede luchtdoorlaatbaarheid.

Bij het aanschaffen van een babymatras doe je er goed aan om voor een antiallergische babymatras met een goede luchtdoorlaatbaarheid te kiezen: van buitenaf kan er niets de kern van de matras bereiken, terwijl er van binnenuit toch nog voldoende geventileerd wordt. De Orka en de Dolfijn zijn de twee meest hygiënische babymatrassen uit het ZZZOO-assortiment.

Tip: Combineer de Orka of de Dolfijn met een Airgosafe topper en je hebt het beste van twee werelden: een antiallergische, ademende matras. Zo optimaliseer je niet alleen de luchtdoorlaatbaarheid van de matras, maar ook die voor je baby.

Niet helemaal zeker of deze babymatrassen bij je passen? Doe nu de matrastest en vind het dier dat het best matcht bij wat jij belangrijk vindt. Als ouder weet je beter dan wie ook wat het beste is voor jouw kind.

Doe nu de matrastest

Tip 5: Gebruik een matrasbeschermer.

Wees die slimme ouder en leg preventief een beschermlaag over je babymatras. In sommige gevallen zijn babymatrassen reeds voorzien van een (afritsbare) matrasbeschermer. Die kan je makkelijk wassen, waardoor je babymatras niet alleen hygiënischer is, maar ook langer meegaat. Als dat geen twee vliegen in één klap zijn!

Het creëren van een gezonde en hygiënische slaapomgeving voor je baby gaat niet enkel om het schoonmaken van je babymatras, zoveel is duidelijk. Het is ook belangrijk om de matras regelmatig te onderhouden, en eigenlijk al op voorhand kwalitatief materiaal aan te schaffen. Want elke ouder wil alleen maar het beste van het beste voor zijn kleintje, toch?

Delen: